programmaprogramma

De Elementen

De Elementen

Het element AARDE is het uitgangspunt van de workshop die op zaterdagmiddag 25 september van 14.00 tot 16.00 uur in de tuin van het Oude Raadhuis in Aalsmeer wordt gegeven door kunstenaar Mireille Schermer. Bij slecht weer werken we binnen.

Mireille over de workshop: "Creativiteit en natuur helpen ons te ‘aarden’ en in het moment te zijn. Wat is fijner dan dit te combineren in een workshop waarbij we ons laten inspireren door onze eigen wortels en hetgeen ons voedt! We maken een persoonlijk kunstobject met natuurlijke materialen als basis."

De workshop kost 27,50 euro inclusief materiaal, koffie en thee, en opgeven kan rechtstreeks met een e-mail naar Mireille.


LUCHT - VUUR - WATER - AARDE

Kunstenaar Mireille Schermeris deze hele zomer te gast in de tuin van het Oude Raadhuis om in het kader van het project DE ELEMENTEN een aaneengesloten reeks installaties te realiseren. Ze werkt met natuurlijk materiaal. Elke maand maakte Mireille een nieuwe creatie waarmee ze de verbinding zocht tussen kunst en natuur. Ze gebruikte gejut en gesprokkeld materiaal  waar de elementen licht, lucht, regen en zon haar werk transformeerden.

Mireille begon op 18 juni aan haar eerste installatie LUCHT. Om lucht te ‘vangen’ verwerkte Mireille veren van grote en kleine vogels die op haar pad zijn gewaaid, in 'vogeltotems'. Lucht is het universum maar ook onze eerste adem, die ons met alles dat leeft verbindt. Lucht is ook nodig om een vuur te ontsteken.

Op zondag 18 juli ontstak Mireille letterlijk vuur in de tuin van het Oude Raadhuis om haar tweede element VUUR in te wijden. De transformerende kwaliteit van vuur en de vruchtbaarheid van as zijn de eigenschappen waardoor zij zich heeft laten inspireren voor de tweede installatie. Mireille heeft letterlijk gewerkt met vuur op hout, geblakerde en verkoolde boomschijven en stronken die zijn beschilderd en weer begroeid.

Het derde element WATER werd op zondag 15 augustus passend ingewijd. Water zou je net zo goed kunnen zien als het element waarmee alles begint. Water is immers een randvoorwaarde voor leven, maakt leven mogelijk en lijkt vergelijkbare kwaliteiten te hebben als vuur. Daar waar vuur kan vernietigen kan ook water verwoesting aanrichten. Maar water kan ook stromen, schoonspoelen en polijsten. Het gaat allemaal om balans. Dat de balans verstoord is lijken we te kunnen zien aan hoe de elementen zich roeren.

Op zondag 19 september, tijdens de Kunstroute werd door Mireille ook het vierde en laatste element AARDE met een klein ritueel ingewijd. Goed geaard en geworteld zijn gaan hand in hand. We staan er niet zo vaak bij stil in de waan van de dag maar onze wortels helpen ons te blijven staan bij tegenwind! Ter gelegenheid van de Kunstroute had Mireille ook de tuinzaal van het Oude Raadhuis ingericht waardoor een mooie verding ontstond van binnen en buiten.


Coronamaatregelen

Voor een veilig bezoek aan het Oude Raadhuis is het voorlopig nog nodig een aantal basisregels in acht te nemen:

  • bij gezondheidsklachten: blijf thuis en laat je testen
  • registratie bij binnenkomst
  • houd 1,5 meter afstand van anderen 

Adres en openingstijden Oude Raadhuis en tuin

  • Het Oude Raadhuis (google map)
  • Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer
  • telefoon 0297-344318 (tijdens openingsuren)
  • toegang gratis
  • openingstijden: vrijdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur

 VORIGE EXPOSITIES

 

 

 

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
1 juni t/m 10 oktober 2021

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»