Kaartenbak deel 6Kaartenbak deel 6

Kaartenbak deel 6

De kaartenbak gaat alleen nog digitaal verder hier op de website. Iedereen die dus iets van en over Aalsmeer (afbeelding met bijpassende tekst) wil inleveren kan dat doen via: kaartenbak@kunstencultuuraalsmeer.nl


51. Weer een Hoefsloot in de Kaartenbak!

Op jullie site zag ik wat informatie over de tekenaar Hoefsloot (de nummers 49 en 50).Aardig te melden dat ik tussen mijn oude spulletjes ook een tekening van zijn hand vond.

Het betreft een vrij donker polderlandschapje met op de voorgrond een roeiboot en op de achtergrond een kerkje. De tekening kreeg ik via de nalatenschap van een oom.
De datering op de tekening lijkt1993, maar dat is wat onwaarschijnlijk. Ik heb even wat genealogisch zitten spitten en kom tot de volgende conclusie: Johannes Cornelis Adrianus Hoefsloot, geboren 9-4-1902, was typograaf , kwam uit Aalsmeer en huwde op 8-8-1929 met Hiltje Heistra. Als dit "onze" J.C.A. Hoefsloot is, zou  hij 91 jaar zijn toen hij deze tekening maakte. Misschien is onze tekenaar toch een kind van hem? De datering  kan ook 1953 zijn, dan zou hij de tekening op 51 jarige leeftijd gemaakt hebben. Dat zou aannemelijker zijn, want de KAARTENBAK-tekeningen 49 en 50, resp. de Watertoren en de Hervormde kerk zijn tussen 1946 en 1950 gemaakt. Ik ga kijken of ik nog wat verder kom.

Wim Rijkenberg / Krommenie52. De vader van Jan van Noord?

Geruime tijd bevindt zich een afbeelding met tekst in de kaartenbak, die nog niet in de openbaarheid is gekomen.Het is ook niet zozeer een tekst, maar meer een bundeltje vragen, gesteld door Theo de Weerd. De vragen luiden als volgt:

“Ik ben in het bezit van een schilderij met de signatuur van J. v. Noord. Graag zou ik willen weten of dit Jan van Noord is die ook op deze website voorkomt bij "de kaartenbakken"

In de bijlage treft u een foto van het schilderij en van de signatuur. Heeft u nog enkele biografische gegevens van J. van Noord. Ook wil ik graag weten of dit in de omgeving van Aalsmeer is geschilderd. Herkent u de locatie? “

Her en der is er wel navraag gedaan, maar echte antwoorden op deze vragen zijn er niet uitgekomen. De kerk lijkt wel een beetje op de Hervormde dorpskerk in Aalsmeer, aan de Ringvaart. Wat betreft Jan van Noord, deze naam komt in de Kaartenbak inderdaad voor en wel onder nr.13 en nr.16. Onder nummer 13 zond de schilder en tekenaar Jan van Noord een prachtige aquarel in van zijn hand , voorstellende de Oosteinder poel. En onder nr 16 heeft hij geschreven over zijn vondst op een veiling, een schilderij van een onbekende schilder van het ‘Dorpspontje’ in Aalsmeer. Als je de naam googelt, dan komt deze Jan van Noord o.a. tevoorschijn met die mooie aquarel van de Oosteinderpoel. Aan de signatuur op dit schilderij en de manier van schilderen zie je echter dat dit een andere Jan van Noord moet zijn dan de schilder van het schilderijtje dat Theo de Weerd  inzond. Dat is een ouder schilderijtje, van een oudere Jan van Noord. Misschien zijn vader?

De webmaster van de KCA/Kaartenbak heeft de vragen over Jan van Noord op Facebook gezet waarop er een reactie kwam van Dick Piet. Dat leverde nog niet veel op, maar geeft wel te denken over wat er nu precies op het schilderij staat.

Dick Piet: Het lijkt mij het handigste om het Jan van Noord zelf te vragen. Zover ik weet woont hij vlakbij Arie Buijs aan het eind van de Oosteinderweg. Of hij moet inmiddels verhuisd zijn

Arie Buijs: Ik ben al een keer bij Jan langs geweest, maar helaas hij schildert niet...

Dick Piet:  Laat ik nou altijd gedacht hebben dat hij dat mooie schilderij van de Oosteinderpoel geschilderd heeft. Met jou ben ik nu heel nieuwsgierig welke 'Jan van Noord' het dan wel is. Overigens geloof ik niet dat het de Aalsmeerse Dorpskerk is op het schilderij. Het gehele tafereel oogt niet Aalsmeers.

We komen dus weer op hetzelfde uit, deze Jan van Noord is niet de schilder van het werk op Kaartenbak nr. 13.

Wie kan hier verder nog zijn licht over laten schijnen?


 

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»