Kaartenbak deel 6Kaartenbak deel 6

Kaartenbak deel 6

De kaartenbak gaat alleen nog digitaal verder hier op de website. Iedereen die dus iets van en over Aalsmeer (afbeelding met bijpassende tekst) wil inleveren kan dat doen via: kaartenbak@kunstencultuuraalsmeer.nl


51. Weer een Hoefsloot in de Kaartenbak! (inzender Wim Rijkenbos)

Op jullie site zag ik wat informatie over de tekenaar Hoefsloot (de nummers 49 en 50).Aardig te melden dat ik tussen mijn oude spulletjes ook een tekening van zijn hand vond.

Het betreft een vrij donker polderlandschapje met op de voorgrond een roeiboot en op de achtergrond een kerkje. De tekening kreeg ik via de nalatenschap van een oom.
De datering op de tekening lijkt1993, maar dat is wat onwaarschijnlijk. Ik heb even wat genealogisch zitten spitten en kom tot de volgende conclusie: Johannes Cornelis Adrianus Hoefsloot, geboren 9-4-1902, was typograaf , kwam uit Aalsmeer en huwde op 8-8-1929 met Hiltje Heistra. Als dit "onze" J.C.A. Hoefsloot is, zou  hij 91 jaar zijn toen hij deze tekening maakte. Misschien is onze tekenaar toch een kind van hem? De datering  kan ook 1953 zijn, dan zou hij de tekening op 51 jarige leeftijd gemaakt hebben. Dat zou aannemelijker zijn, want de KAARTENBAK-tekeningen 49 en 50, resp. de Watertoren en de Hervormde kerk zijn tussen 1946 en 1950 gemaakt. Ik ga kijken of ik nog wat verder kom.

Wim Rijkenberg / Krommenie52. De vader van Jan van Noord?

Geruime tijd bevindt zich een afbeelding met tekst in de kaartenbak, die nog niet in de openbaarheid is gekomen.Het is ook niet zozeer een tekst, maar meer een bundeltje vragen, gesteld door Theo de Weerd. De vragen luiden als volgt:

“Ik ben in het bezit van een schilderij met de signatuur van J. v. Noord. Graag zou ik willen weten of dit Jan van Noord is die ook op deze website voorkomt bij "de kaartenbakken"

In de bijlage treft u een foto van het schilderij en van de signatuur. Heeft u nog enkele biografische gegevens van J. van Noord. Ook wil ik graag weten of dit in de omgeving van Aalsmeer is geschilderd. Herkent u de locatie? “

Her en der is er wel navraag gedaan, maar echte antwoorden op deze vragen zijn er niet uitgekomen. De kerk lijkt wel een beetje op de Hervormde dorpskerk in Aalsmeer, aan de Ringvaart. Wat betreft Jan van Noord, deze naam komt in de Kaartenbak inderdaad voor en wel onder nr.13 en nr.16. Onder nummer 13 zond de schilder en tekenaar Jan van Noord een prachtige aquarel in van zijn hand , voorstellende de Oosteinder poel. En onder nr 16 heeft hij geschreven over zijn vondst op een veiling, een schilderij van een onbekende schilder van het ‘Dorpspontje’ in Aalsmeer. Als je de naam googelt, dan komt deze Jan van Noord o.a. tevoorschijn met die mooie aquarel van de Oosteinderpoel. Aan de signatuur op dit schilderij en de manier van schilderen zie je echter dat dit een andere Jan van Noord moet zijn dan de schilder van het schilderijtje dat Theo de Weerd  inzond. Dat is een ouder schilderijtje, van een oudere Jan van Noord. Misschien zijn vader?

De webmaster van de KCA/Kaartenbak heeft de vragen over Jan van Noord op Facebook gezet waarop er een reactie kwam van Dick Piet. Dat leverde nog niet veel op, maar geeft wel te denken over wat er nu precies op het schilderij staat.

Dick Piet: Het lijkt mij het handigste om het Jan van Noord zelf te vragen. Zover ik weet woont hij vlakbij Arie Buijs aan het eind van de Oosteinderweg. Of hij moet inmiddels verhuisd zijn

Arie Buijs: Ik ben al een keer bij Jan langs geweest, maar helaas hij schildert niet...

Dick Piet:  Laat ik nou altijd gedacht hebben dat hij dat mooie schilderij van de Oosteinderpoel geschilderd heeft. Met jou ben ik nu heel nieuwsgierig welke 'Jan van Noord' het dan wel is. Overigens geloof ik niet dat het de Aalsmeerse Dorpskerk is op het schilderij. Het gehele tafereel oogt niet Aalsmeers.

We komen dus weer op hetzelfde uit, deze Jan van Noord is niet de schilder van het werk op Kaartenbak nr. 13.

Wie kan hier verder nog zijn licht over laten schijnen?


 53.  De omzwervingen van een oude Wilg (inzender Henk Joore)

In de Kaartenbak nr 51 leverde Wim Rijkenberg een afbeelding in van een tekening ( roeiboot met kerkje op de achtergrond)  van de schilder Johannes Hoefsloot. We probeerden uit te zoeken of het ging over een oudere Hoefsloot of dat er sprake was van een zoon van de schilder in kwestie.

Nu ( mei 2019 ) neemt Henk Joore de draad weer op met een ander werk van Johan Hoefsloot.

Het betreft een tekening van een oude wilg. De roeiboottekening en deze boomtekening zijn beslist van dezelfde hand, het is duidelijk de Hoefsloot signatuur. Het zijn idyllische plaatjes, beide melancholiek van sfeer. Het is niet voor niets dat de schilder links onder op het werk  ‘de Eenzame’ heeft geschreven.

 

Deze tekening heeft overigens  al heel wat reizen gemaakt, Henk Joore vertelt:

“Hier een tekening van Joh: Hoefsloot uit 1933. Deze tekening van een oude wilg heeft bij de ouders van mijn oma in  Aalsmeer gehangen. Mijn Oma Grietje Bras Alderden heeft de tekening bij de ontruiming van haar ouderlijk huis in de vijftiger jaren mee genomen naar Canada waar de familie toen woonde. Ergens in de tachtiger jaren is de tekening terug gekomen naar Nederland en heeft toen in Rijsenhout aan de muur gehangen bij mijn ouders Ge en Gerda Joore.

Sinds het overlijden van mijn ouders hangt de tekening in Vijfhuizen (Nieuwe Brug) aan de muur. Ik vind het een plezier om naar de tekening te kijken. Wie weet waar hij uiteindelijk aan de muur zal komen te hangen.”

Maandag 29 juli 2019 kwam de volgende reactie binnen van de kleindochter van Johannes Hoefsloot, Sylvia Hoefsloot: Zo leuk de tekeningen van mijn opa terug te zien. Jo Hoefsloot is in december 1976 overleden. Zo komen we nog meer te weten van de tekenaar Johannes Hoefsloot . Er zijn inderdaad wel vier afbeeldingen van tekeningen van hem in de KAARTENBAK :

Nr 49 - De watertoren 1946 (inzender Alberti Dragt)
Nr 50 - Dorpskerk Aalsmeer 1948 (inzender Wilma van der Zwaard)
Nr 51 - Polderlandschap met roeiboot 1953 (inzender Wim Rijkenbos)
Nr 53 - De oude Wilg 1933 (inzender Henk Joore)

De bovengenoemde data, de jaren waarin de tekeningen gemaakt zouden zijn, zijn onder voorbehoud, want daar komen de inzenders van de tekeningen niet helemaal uit. Dat is te lezen in de bijgevoegde teksten. In elk geval is het bijzonder om te weten bij wie en waar deze tekeningen op het ogenblik aan de muur hangen!

Sylvia Hoefsloot schrijft verder:  “Geweldig om dit terug te zien! Ik heb mijn jeugd bij opa en oma doorgebracht en zondags zat opa altijd aan de tafel in de huiskamer te tekenen. Dat zijn mooie herinneringen. Leuk om te zien waar zijn werkjes nu hangen, en de verhalen daar achter.  Mijn  vader Tjeerd (Ted Hoefsloot) heeft er uiteindelijk zijn werk van gemaakt. Zijn werk hangt onder andere in Afrika, Amerika, Japan maar ook in Nederland.


 

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»