programmaprogramma

KCA Jazz: Charlie Parker programma 'Bird Live'

KCA Jazz: Charlie Parker programma 'Bird Live'

Jacco van Santen altsax, Ellister van de Molen trompet, Bob Wijnen piano, Jan Voogd bas en Niek de Bruijn drums

Charlie Parker (1920-1955) was een van de belangrijkste namen in de overgang van traditionele naar moderne jazzmuziek. Hij wordt, samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell, als de uitvinder van de bebop beschouwd en zijn opnamen inspireren nog steeds talloze musici, wereldwijd.

Tributes to Charlie Parker zijn er in vele aantallen geweest, maar nog niet op deze manier. Het concert is dan ook om verschillende redenen uniek te noemen.In de eerste plaats vanwege het feit dat de vijf musici zich aan vooral het minder bekende werk van Parker en consorten wagen. Een andere reden is dat de saxofonist de wereld beroemde en zeldzame Grafton saxofoon bespeelt; de acryl plastic saxofoon die door Parker bespeelt werd tijdens het fameuze concert: "Jazz at The Massey Hall" in 1953. De sax beviel Parker zo goed dat hij, vanwege contractuele problemen, onder de naam Charlie Chan ook nog een aantal andere platen maakte, met de grafton.

Jacco van Santen mag gerust omschreven worden als de Zwolse ‘wonderboy’ op altsax. Zijn spel heeft dezelfde drive en virtuositeit als zijn grote voorbeeld, jazzlegende Charlie Parker.

Trompettist Ellister van der Molen kreeg op het Haags Conservatorium een klassieke opleiding. Opgegroeid met ouders die jazz speelden, was het geen grote overstap naar de jazz. Zij kreeg o.a. les van Jarmo Hoogendijk, Ack van Rooyen, Ruud Breuls en Eric Vloemans. Vervolgens werd zij met haar uitzonderlijk talent onder meer opgenomen in het trio van Rein de Graaff en fluitist Sam Most.Het jazzconcert vond plaats in Cultureel Café Bacchus google map

Locatie:
Cultureel Café Bacchus

Tijd:
19 april 2014

Toegang -

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»