programmaprogramma

CCQ (Chris Corstens Quartet)

CCQ (Chris Corstens Quartet)

Chris Corstens saxofoons, Harald Austbø cello, Oscar Jan Hoogland piano en Martin van Leusden drums

Naar saxofonist Chris Corstens luisteren is een lust voor het oor. Daarmee is zijn kwaliteit als uitvoerend musicus zo kort mogelijk geschetst, maar ook zo kwalitatief als mogelijk. De Amsterdammer beheerst de sopraan- en tenorsaxofoon tot in de finesses. Naast de technische kant van zijn leven als saxofonist, toont Chris Corstens aan dat ook zijn compositorische zijde ver doorontwikkeld is. Hij schetst sferen, komt daarmee terecht in bijvoorbeeld voor de hand liggende amusementsmuziek, variétéklanken, muziek die zo onder een film kan worden geschoven, maar ook in aansprekende improvisaties. Die zijn soms krachtig en uiterst zelfverzekerd, om direct daarna vanuit een kwetsbare schulp het sentimentele gemoed van de luisteraar te beroeren.

Dit bijzondere jazzkwartet met sax, slagwerk, piano en cello timmert op het moment flink aan de weg met de release van hun album ‘Treiffel’. Zo noemt het Dagblad van het Noorden het ‘avontuurlijke, aanstekelijke Amsterdamse jazz, waarin invloeden zijn te horen van Mengelberg en Monk (huppelende lijnen) of van Sean Bergin en Sonny Rollins (Caribische sferen).’
De muziek is ontegenzeglijk te kwalificeren als jazz. Maar dan wel jazz van een heel leuke, eigengereide soort. In de composities van leider/saxofonist Chris Corstens is de humor en recalcitrantie van de muziek van mensen als Misha Mengelberg terug te vinden, maar ook melodieën waar Harry Bannink zich niet voor zou schamen.


Het concert vond plaats in Cultureel Café Bacchus.

Archief

Locatie:
Cultureel Café Bacchus

Tijd:
17 januari 2015

Toegang -

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»