programmaprogramma

Martijn en Stefan Blaak: QUATRE-MAINS

Martijn en Stefan Blaak: QUATRE-MAINS

DE GEHELE OPBRENGST WORDT GEDONEERD AAN OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

Het befaamde Pianoduo Martijn en Stefan Blaak zal voor Oekraïne de sterren van de hemel spelen. KCA schenkt de complete opbrengst uit kaartverkoop en alle die middag ontvangen donaties schenken aan Help Oekraïners!, een Aalsmeers initiatief om hulpgoederen te brengen naar door de oorlog getroffen Oekraïners in het grensgebied van Oekraïne met Polen. Hoe meer bezoekers, hoe groter de gift. De zaal mag vol!

Muziek biedt troost en verbroedert. De vele hartverwarmende video’s van musicerende Oekraïners in schuilkelders en op straat gaan de hele wereld rond. Massaal slaan wanhopige mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld en vele acties komen op gang om hen op te vangen en te helpen. Het is niet meer dan logisch dat ook KCA in de bres springt en met muziek geld inzamelt voor Oekraïne. Reden te meer dus om zondag 27 maart naar Bacchus te komen voor een bijzondere muzikale middag.

Bezoekers van dit benefietconcert kunnen zich verheugen op een uniek optreden met het Pianoduo Marijn en Stefan Blaak. Uniek zijn ze zeker, de broers Blaak. Ze spelen hun hele leven al samen piano. Vanaf hun derde zaten ze met hun moeder al achter de piano. En ze kunnen super met elkaar overweg. Geen wonder dat ze hun talent uitbouwden als piano- en quatre-mains-duo. Jaren geleden – ze waren net cum laude afgestudeerd aan het conservatorium -  traden ze als broekies al op bij KCA in de Oudkatholieke Kerk in Aalsmeer. Inmiddels hebben ze internationaal faam gemaakt en behoren ze tot de top van hun generatie. Zij concerteren op grote concertpodia overal in de wereld en zijn regelmatig te gast op internationale muziekfestivals.

Muzikaal genot, speelplezier en een visueel spektakel kunt u allemaal beleven bij deze twee excellerende musici. Het quatre-mains spel, de specialiteit van Martijn en Stefan Blaak, is een genre dat de grote componisten inspireerde tot prachtige werken. Verheug u tijdens het benefietconcert van KCA op echte toppers. 


Repertoire:

  • Mozarts Sonate KV 358 is buitengewoon vernuftig opgebouwd, met een rijk gevarieerde thematiek en bovendien een prachtig voorbeeld van de invloed van de Italiaanse opera in de periode tussen 1770 en 1773.
  • De Fantasie in F mineur, Op. 103, is het meest gespeelde pianoduet van Franz Schubert en wordt beschouwd als een van de grote meesterwerken van het ensemble-pianorepertoire. Schubert voltooide de Fantasie in 1828, slechts een korte tijd voor zijn dood later dat jaar. De vier met elkaar verbonden delen bevatten mooie en aanlokkelijke melodieën, dramatische gebaren in Franse ouverturestijl, een briljant scherzo en trio, en een virtuoze fuga.
  • Een hit van de bovenste plank is de Danse macabre van Saint-Saëns uit 1874. Het toch wel angstaanjagende verhaal dat zich achter de muziek van Saint-Saëns verschuilt, is vrijwel van noot tot noot te volgen. Een subliem voorbeeld van programmamuziek en een goed in het gehoor liggend stuk klassieke muziek met prachtige thema’s waar jong en oud veel luisterplezier aan kunnen beleven.
  • Ravel schreef Ma Mère l’Oye, die voor een groot deel gebaseerd is op de Sprookjes van Moeder de Gans, voor de kinderen Jean en Mimie van zijn vrienden Ida en Cipa Godebski. In dit stuk laat Ravel duidelijk zien, zich volledig in de kinderziel te kunnen verplaatsen, terwijl hij zelf geen kinderen had.
  • Al in 1906 had Maurice Ravel aan vrienden geschreven dat hij van plan was een grote wals te componeren. La Valse moest een soort hommage aan de grote Strauss worden. Niet aan Richard Strauss (1864-1949), schreef hij er nadrukkelijk bij, maar aan die andere, Johann Strauss (1825-1899). Een bekende musicoloog schreef over het fascinerende stuk: ‘Het is niet zomaar een wals, het is een wals over walsen, een wals die over zich zelf heen walst…’.

Aanvang: 14.30 uur; zaal open een half uur voor aanvang concert. 
Entree: € 17,50; jongeren t/m 25 jaar € 10
Kaartverkoop: uitsluitend via voorverkoop in de KCA Ticketshop 
Locatie: Cultureel Café Bacchus, grote zaa,Gerberastraat 4, Aalsmeerl google map
Inlichtingen: Pierre Tuning telefoon 06-14461305 of Reinoud Staps telefoon 0297-325304.


ARCHIEF

 

Locatie:
Cultureel Café Bacchus

Tijd:
Zondag 27 maart 2022, 14.30 uur

Toegang € 17,50, jongeren t/m 25 jaar € 10

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»