programmaprogramma

Prisma Trio

Prisma Trio

Zeven eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede is te horen in de Oudkatholieke kerk.

Het Prisma Trio, bestaande uit Janneke van Prooijen viool,  Elisabeth Smalt altviool en Michiel Weidner cello, is virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust. Hun programmakeuze is verrassend en verfrissend.

Zes eeuwen geleden trokken componisten uit de Lage landen door Europa als vernieuwers van het muzikale landschap. De polyfone muziek van Orlando di Lasso, Johannes Ockeghem en Jacob Obrecht genoot een enorme reputatie, zowel in de kerken en abdijen als aan de hoven, en bracht een ongekende Europese saamhorigheid tot stand.

Begin vorige eeuw reisde Jean Cras uit Brest over de wereldzeeën als commandant van de Franse marine. Zijn ware passie was muziek: in de salon van zijn fregat ‘La Motte-Piquet’ liet hij een piano plaatsen. Aan boord componeerde hij vooral kamermuziek, eigenzinnig en veelkleurig.  Zijn inspiratiebronnen: Afrikaanse en Bretonse muziek, en de zee.

Zoltán Kodály liet zich leiden door de oude Hongaarse volksmuziek bij het vinden van zijn eigen muziekstijl, en ook voor Dick van der Harst was volksmuziek de inspiratiebron: Over een gedicht van de beroemde Belgische dichter Guido Gezelle componeerde hij een Spaanse flamencodans voor scanderend strijktrio: ’t Is stille!

Al rots in de branding bevindt zich centraal in het programma Ludwig van Beethoven. Welke componist heeft zich niet door hem laten inspireren?


Het concert vond plaats in de Oudkatholieke Kerk (google map)

Naar archief

 

 

Locatie:
Oudkatholieke Kerk

Tijd:
9 maart 2014

Toegang € 15

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»