programmaprogramma

Kunstroute 2013

Kunstroute 2013

Kunstmanifestatie door de jaren heen op verschillende locaties in Aalsmeer.

Jaarlijks 3e weekeinde in september. Dit jaar dus op 21 en 22 september. Download de flyer.

klik op de locatie om naar de toelichting te springen

Meer dan 100 kunstenaars, dichters en musici verlenen hun medewerking en het aantal bezoekers is gestegen boven de 2000. Die komen van heinde en verre. De organisatie is in handen van een grote groep vrijwilligers die KCA een warm hart toedragen.


Klik hier om het fotoalbum 'een greep uit het werk van de exposanten (1)' te bekijken

In dit album vindt u een selectie uit de foto's die de meewerkende kunstenaars hebben aangeleverd.


Locatie 1

Jachthaven Otto, Uiterweg 94
De botenloods van deze jachthaven wordt voor de Kunstroute omgetoverd tot "Kunsthal".  Zo'n zestien kunstenaars tonen de meest uiteenlopende werken in de met bloemen en planten versierde hal. Uitbundige schilderijen, serene tekeningen, strakke keramische objecten, natuurbeelden, fotowerk, zilveren sieraden en humorvolle theepotten.

Bezoekers kunnen voor een bescheiden bedrag een originele kunstkaart laten stempelen. "Tell me your story and I make you a card." Naast het podium voor de diverse optredens richten we een klein cafétje in voor drankjes en eenvoudige happen.

Bezoek ook de informatiestand van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer.  U kunt zich daar aanmelden als vriend(in) van KCA.


Locatie 2

Galerie Artline, Uiterweg 184
Heidi Wallheimer heeft prachtige interpretaties van zeegezichten gemaakt. Het is het zoeken naar ruimte en kracht en steeds verder abstraheren van het meest krachtige wat de natuur ons te bieden heeft.

Dik Box toont sculpturen waarin hij op zoek is naar ruimte en beweging. Waar zitten zijn krachten? Het zijn de kleine elementen die tezamen bewegen en eigen krachten ontwikkelen.


Locatie 3

Familie Mulder, Uiterweg 186
In de loods, die als tijdelijke galerie wordt gebruikt, exposeert de kunstenares Marianne van der Meer prachtige abstracte, semi-abstracte schilderijen (acryl).

In de tuin, op het gras, zijn haar boeiende kleurrijke beelden tentoongesteld.


Locatie 4

Atelier Annelie Klein Sprokkelhorst, Uiterweg 253a
Naast een prachtige Buxustuin bevindt zich het atelier van Annelie. Zij toont keramiek en schilderijen en geeft deze Kunstroute 50% korting op haar schilderijen, gemaakt vóór 2008.


Locatie 5

Atelier Karin Borgman & Atelier Nanette Kuijpers, Uiterweg 185
Het project De Gebreide Boomgaard. Een uniek community artproject van zeventig (!) Aalsmeerse enthousiaste breikunstenaars tussen de 5 en 95 jaar oud.

Zij hebben onder leiding van Stichting De Kunstploeg 34 fruitbomen ingepakt met kleurige breisels. Tijdens de Kunstroute kan elke bezoeker nog een stukje mee breien. Schilderijen en grafiek van Karin Borgman met als centraal thema de verbinding tussen mensen en hun omgeving. Het Poelboekje van Jan Daalman is herdrukt en weer verkrijgbaar.

Galerij der Grooten.
Beeldhouwer Femke Kempkes toont langs het groene toegangspad naar de Gebreide Boomgaard een serie handgeboetseerde kleine portretjes van bekenden en onbekenden. Life under our feet.  Keramiek van Nanette Kuijpers.

En natuurlijk is er zelfgebakken appeltaart van Diede en Neeltje.  


Locatie 6

Atelier en tuin van Miep Maarse, Uiterweg 181
Aalsmeer Zoals gewoonlijk zijn in het atelier de ontwerpen en bronzen beelden van Miep te zien. Ook kunt U het pas verschenen boek "DIERbare BEELDEN" bekijken ( €29,95 ). Er is ook een gelimiteerde uitgave inclusief bronzen beeldje te koop ( € 450,-- ).

In de tuin is het werk van Eytie Tinbergen tentoongesteld. Beelden in steen en brons.


Locatie 7

Atelier Anneke Harting, Jachthaven De Oude Werf, Loods 123, Uiterweg 123-127
Zoals gebruikelijk heeft Anneke Harting ook dit jaar weer een aantal beeldende kunstenaars te gast in de botenloods.

Naast een schilder en een beeldhouwer tonen een grafisch ontwerper, een glaswerker, sieradenmakers en ontwerpers van tassen en hoeden hun kunnen. Er zijn schilderijen van Mery Voorn en Ilse Blesing, Ilse exposeert ook beelden. Mark van Kuppevelt is aanwezig met bronzen sculpturen, waarvoor hij inspiratie heeft geput uit de Egyptische, faraonische mythologie. Pas Sanz, een keramiste afkomstig van het Iberisch schiereiland, toont enkele van haar imponerende vrouwentorso’s. Irene van der Does laat u kennismaken met sprankelende creaties in glas. De Japanse Noriko Yoshii verrast iedereen met haar eigenzinnige tassen. Jan Kerkstra en Marion Pannekoek (jawel, afkomstig uit Aalsmeer) hebben, naast titanium ook gouden en zilveren sieraden meegebracht. Jacomijn van der Donk tovert simpele stenen om tot schitterende ringen. Cat Priem maakt van diverse soorten ‘haar’ sieraden uit een fantasiewereld.  Peter Boersma dwingt u tot nadenken bij de door hem ontworpen collages. Papier en draad ontmoeten elkaar in zijn wel heel oorspronkelijke werk. Als laatste is daar Anneke zelf. Naast ouder werk, zijn er ook weer verrassende nieuwe objecten.

Oogstrelende kunst zien, halverwege de Uiterweg. Een inspirerend rustpunt waar koffie, thee en wijn voor u klaar staan.


Locatie 8

Kleinkunst in de tuin, Hedwigh Verbruggen-Letty, Uiterweg 65
Bij velen staat het welbekend als "het Hans en Grietje huis” aan de Uiterweg. Dit jaar zal het voor het eerst tijdens de kunstroute ook decor zijn voor het werk van twee heel verschillende kunstenaressen. Pauliina Laakso, een jonge Fins-Aalsmeerse kunstenares toont een reeks realistische portretten.

Daarnaast exposeert de Hilly Immink-vd Weele haar collages op papier en intrigerende assemblages in glazen dozen.

Muziek/kleinkunst
Tevens zal Hedwigh Verbruggen-Letty op zaterdag en zondag diverse korte muzikale voorstellingen geven, waarbij ze zelf geschreven nummers ten gehore brengt. Ze wordt begeleid door pianist Marc-Philippe Verschuren, die ook de muziek heeft geschreven. Het geheel kenmerkt zich door de huiskamersfeer, waarin muziek wordt afgewisseld met korte vertelsels en persoonlijke reflecties.


Locatie 9

Historische Tuin, Uiterweg 32
In dit juweeltje van een tuinbouw museum exposeren een aantal kunstenaars, geinspireerd door deze bijzondere plek, kunstwerken die speciaal voor de Kunstroute zijn gemaakt.

Wat zult u hier treffen?
Organische groeivormen, meetkundige objekten; grote gebaren, intrigerende details; onverwachte confrontaties, zweverige doeken; dodelijke ernst en adembenemende verfijning. Ondek, huiver en lach in de best bewaarde geheim van de regio. Als u insekt bent kun u logeren in één van de insecten hotels in de tuin.

Catering aanwezig voor gewone mensen.
Museumjaarkaarthouders worden vriendelijk doch dringend verzocht om gebruik van hun kaart te maken. Gratis entree voor Kunstroute bezoekers.


Locatie 10

Pop-up Art store, Zijdstraat 35
Kunstkado's, boekjes, kaartjes, handgemaakte sieraden, assessoires en andere hebbe-dingen, allemaal door de deelnemende kunstenaars gemaakt, kun je alleen zaterdag en zondag tijdens de Kunstroute Aalsmeer in ons winkeltje kopen. De prijzen zijn laag. Niets kost meer dan € 35.

Trudy en Saskia, de verdwaalde PC Hooftstraat dames, kom je vast en zeker op zaterdag in de Zijdstraat tegen. Je kunt ze niet missen.


Locatie 11

Het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 8
Expositie Autumn Joy. Negen exposanten, allen vrouwen, tonen kunstwerken over de vrouw waarin tal van technieken en media worden gebruikt: tekenen, schilderen, beeldhouwkunst, assemblage, fotografie en film. In de tuin houten beelden van Hannah In't Veld. De naam van deze tentoonstelling verwijst naar een bloem die alleen in de vroege herfst bloeit.

Tekentuin.
Tekenworkshop voor kinderen van 6 tot 13 jaar zaterdag 21 september van 14-16 uur. Kosten
€ 5 per kind. Hou je van dieren tekenen dan ben je welkom in de tekentuin. Een prachtige Vlaamse reus en een kleurrijk gevederde kip staan model in een echte tekenles. Je bestudeert de dieren van dichtbij, leert een nieuwe pastelkrijt techniek en je gaat naar huis met een kunstwerk op groot papier.


Locatie 12

De Oude Veiling, Marktstraat 19
Eten/drinken/cultuur in een historisch pand uit 1912 in het centrum van Aalsmeer. Vijftien leden van de Vereniging Amstelland Kunst tonen hun werk in de sfeervolle theaterzalen op de eerste verdieping van De Oude Veiling. De Vereniging Amstelland Kunst zal twee workshops verzorgen.

Workshops Tegel beschilderen.
Zaterdag en zondag om 13 en 15 uur. Met vuurvast glazuur beschilder je een tegel met een patroon, een afbeelding, een schilderijtje. Tries Smilde die de worshop leidt bakt de tegel op 1100 graden. Hoe de kleur uitpakt is een leuke verrassing. Na 2 weken kun je je tegel afhalen bij Tries Smilde, Nieuwe Karselaan 8 in Amstelveen.

Wasmodellen mollen en kneden.
Zondag doorlopend vanaf 13.00 uur. Door middel van het aanbrengen/weghalen van was kun je tijdens deze korte workshop een bestaand wasmodel naar uw eigen inzicht transformeren. Met eenvoudige ingrepen kan  een geheel nieuw kunstwerk ontstaan.


Locatie 13

Huiskamermuseum Aalsmeer, Van Cleefkade 12a
Hier wordt er permanent de Mokum Collectie tentoongesteld, verzameld van 1962 tot 1984 door de stichtster van Galerie Mokum, Dieuwke Bakker.

Naast de ruim honderd realistische schilderijen, die met een betoverende en magische precisie zijn geschilderd, zijn er ook tekeningen van Judith Stokkel en Roos de Lange tentoongesteld.


Locatie 14

Keramiekatelier Carla Huson, Stokkelandpark, naast Gemeentehuis
Op een idyllisch, waterrijk plekje in het groene hart van Aalsmeer staat de antieke bloemen- schuur (1927) waarin keramiste Carla Huson haar atelier heeft.


Locatie 15

Cultureel Cafe´ Bacchus, Gerberastraat 4

Foto tentoonstellingen.
In de volksmond het ‘Rooie Dorp’ genoemd. De 44 woningen uit 1921 aan de Machineweg worden gesloopt en door nieuwbouw vervangen. Een stuk cultuurhistorie van Aalsmeer zal verdwijnen. Fotografe Birgit Matschullat is al enige tijd bezig om de huizen en hun laatste bewoners in beeld te brengen.
In Bacchus hebben de afgelopen jaren veel bijzondere Jazz Concerten plaatsgevonden. Reinoud Staps fotografeert regelmatig deze concerten en zal onder de noemer Jazz Helden een reeks muzikale portretten tonen die de bijzondere sfeer van deze unieke locatie in beeld brengen.


Locatie 16

Gedichtentuin in het Boomkwekerskerkhof, Stommeerweg/Gerberastraat
Voor de vijfde achtereenvolgende keer wordt het boomkwekerskerkhof omgedoopt tot gedichtentuin. Vanwege dit eerste lustrum wordt het een kinder-gedichtentuin. De leerlingen van groep 7 van basisschool de Hoeksteen hebben op het thema EMOTIE gedichten geschreven.

De gedichtentuin is ook geopend op 7 en 8 september (7 september een feestelijke opening door dorpsdichter Marcel Harting) en op 14 en 15 september tijdens het monumenten weekend. Van de gedichten is een bundel gemaakt, te verkrijgen bij de KCA stand op locatie 1 (botenloods Otto) en in de Pop-up Art Store op locatie 10.


Klik hier om het fotoalbum 'een greep uit het werk van de exposanten (2)' te bekijken

In dit album vindt u een selectie uit de foto's die de meewerkende kunstenaars hebben aangeleverd.


Locatie 17

Watersport Vereniging De Nieuwe Meer, Stommeerweg 2
Het clubhuis van WV Nieuwe Meer is een gemeentelijk monument dat rond 1927 is gebouwd naar een ontwerp van architect en NM lid D. Greiner volgens de stroming van de Amsterdamse School.

Exposanten:  Jutta Atsma:  Grafiek,  Henriette Naftaniel-Joëls:  Sieraden,  Daan Schiff:  Tekeningen, illustraties, grafisch ontwerp,  Annette van Waaijen:  Hangwerk (gemengde techniek: foto's met borduurwerk).


Locatie 18

Galerie Sous-Terre, Kudelstaartseweg 1
In de voormalige waterkelder tegenover de Watertoren is galerie Sous-Terre gevestigd. Hier is werk te zien van een grote verscheidenheid: figuratief, realistisch, abstract, van verschillende kunstenaars. De glaskunst is van topkwaliteit, een verzameling die in Nederland onovertroffen is. Er zijn enkele honderden kunstwerken in stock.

In de tuin een uitgebreide verzameling beelden, eveneens in allerlei stijlen en materialen.


Locatie 19

Watertoren, Kudelstaartseweg 16, begane grond

Monumentale Schoonheid.
Ervaar de pracht van de vier seizoenen op fotografische wijze. Laaf u aan de bijzondere Aalsmeerse panden welke tot ware fotografische kunstwerkjes verheven zijn. Laat uw onderzoekende en beschouwende blik los op de kleurrijke schilderijen die zo helder afsteken tegen het grijze beton.

Het kan allemaal op de begane grond in deze bijzondere uitdagende, maar sfeervolle ruimte. Connie, Reint en Monic nemen u graag mee op deze ontdekkingstocht op de begane grond van dit bijzondere monumentale pand, uitgeroepen tot de mooiste watertoren van Nederland.


Locatie 20

Kinderkunst in De Watertoren, Kudelstaartseweg 16, 1e verdieping
Prachtige kinderkunst van leerlingen van groep 7 van OBS De Zuidooster en OBS Kudelstaart. Het thema is natuur.


Locatie 21

De Populier, Jac. P Thijsselaan 12 (via oprit naast de kinderopvang)

Op een prachtige inspirerende plek tussen de bomen vindt u de Populier: de voormalige tuinbouwschool van het Wellantcollege. Deze locatie is nu tijdelijk in gebruik door kunstenaars die u graag de resultaten laten zien van deze inspiratie.

Christa Logman laat psychologische portretten zien, schilderijen van sterke vrouwen en diverse creatief/therapeutische werkvormen. Bezoekers die dat willen kunnen hiermee aan de slag gaan.

Ook de andere kunstenaars in het pand stellen hun atelier open: Er zijn semi-abstracte schilderijen te zien, gemaakt van natuurlijke materialen en gevonden voorwerpen van Sunny Neeter. Er is abstract 3D werk (constructivisme) te bewonderen van Cristina Villalba. Ook hier kunt u aan de slag. Fotograaf Mauro van Fresh Modelmanagement laat modelfotowerk zien. Meubelpimpers Petra en Marjon Költgen laten zien hoe zij meubeltjes een nieuwe leven geven.

Gastexposanten:
- Jos Out exposeert beelden van vogels in de tuin.
- Bert Slaman, goud en zilversmid exposeert sieraden, vazen en bestek
- Fotograve Carla Broekhuizen toont creatieve fotografie
- Marry Heemskerk zal enkele houtskooltekeningen exposeren

Ter plekke zullen kunstenaars uit kunstenaarskring van Christa portretten of muzikanten schilderen:
- Peter Altena (Baarn), op zaterdag en zondag
- Sjanie Bon (Amstelveen), op zaterdag

Ook enkele leerlingen van het Wellantcollege zullen een creatieve bijdrage leveren.

Er is live muziek:
Op zaterdag van 14-17 uur:
- Saxofonist Bob Rigter
- Bossa nova zangeres Jozefien Vingerling
- Gitarist Michiel Perdeck

Op zondag van 12-17 uur:
- Danalyze (singer/songwriter Danielle Cornelissen) waarschijnlijk afgewisseld met nog een collega singer/songwriter

U kunt genieten van fruit, appeltaart en cake en een drankje: bij mooi weer op het buitenterras!

Daarnaast kunnen alle bezoekers van de Populier een bijdrage leveren aan het zogenaamde 'Gastendoekje' van circa 2 bij 4 meter. Er zijn schorten, kwasten, rollers en verf aanwezig!

Jolanda Poortvliet van Stichting Momentje voor een complimentje laat u zien hoe u uw waardering voor de kunstroute kenbaar kunt maken (Waarderingsmanagement)

En last but not least: De leuke gasten komen naar de kunstroute!! Twee ras -Aalsmeerse kleinkunstenaars bekend van Swiebertje en malle Pietje van de pramenrace.  In welke hoedanigheid is nog een verassing!


Locatie 22

Atelierboot Cathy van der Meulen, Spoordijk 14
Cathy van der Meulen toont niet eerder getoond werk in haar woonark - tevens haar atelier - met als gast exposanten Lidie Veen met haar eigenzinnige hoeden en shawls en Anneke de Rond met haar aparte zilversmeedwerk.

Tevens is er tijdens dit weekend weer muziek te beluisteren van Mieke en Paul de Koning uit Aalsmeer, zij bespelen diverse muziek-instrumenten met zang en wellicht zijn er ook hun leerlingen en/of hun kinderen te beluisteren.


Locatie 23

Atelier Afke Borgman, Aalmeerderweg 255
Tijdens de kunstroute showt Afke in haar gezellige atelier en in de tuin, veel schilderijen, geinspireerd door de bloemen die ze gedurende vijfentwintig jaar verwerkte in haar bloemenzaak.

Ook minikunstwerkjes geweid aan de vogeltjes in haar tuin ontbreken niet. Tussen 12.00 en 16.00 uur is er live muziek en kan men genieten van een hapje en een drankje.


Locatie 24

Kunstkwekerij, klassieke atelier/galerie Hornweg196-d
Het is even doorfietsen, zelfs voorbij de Machineweg vlak bij de wijk Nieuw Oosteinde, maar dan ben je er opeens.

Op het bedrijventerrein van Siem Kooy bevindt zich het atelier van Willeke Frima: Kunstkwekerij. Willeke toont haar schilderijen van o.a. stillevens en tekeningen van dieren op de plek waar ze het hele jaar door les geeft aan enthousiaste leerlingen uit de hele omgeving die het modeltekenen en stillevenschilderen willen leren.


Kunstroutes in het verleden.

locatie 24 locatie 21 locatie 23 locatie 22 locatie 18 locatie 19 locatie 20 locatie 17 locatie 14 locatie 15 locatie 16 locatie 13 locatie 12 locatie  11 locatie  10 locatie 9 locatie 8 locatie 7 locatie 6 locatie 5 locatie 4 locatie 3 locatie 2 locatie 1

Locatie:
24 locaties in Aalsmeer

Tijd:
21 en 22 september

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»