programmaprogramma

Ode aan Toon de Haas & Adri Markus

Ode aan Toon de Haas & Adri Markus

"Alles kan geschilderd worden." Het was de lijfspreuk van beeldend kunstenaar Toon de Haas. Met zijn vrouw Adri Markus vormde hij een bijzonder kunstenaarsechtpaar dat even bijzondere kunst voortbracht. Toon, Adri en hun kunst staan van 2 september tot en met 8 oktober 2023 centraal in de expositie in Het Oude Raadhuis van KCA. En ware ode aan twee bijzondere mensen.

Kunstenaar Toon de Haas (1929) verruilde in 1955 zijn geliefde Texel voor Amstelveen om zich verder te ontwikkelen in het schilderen. Geld verdiende hij als reclameontwerper en het schilderen van portretten in opdracht. Maar voor zichzelf schilderde hij alles wat hij om zich heen zag: stillevens, hoekjes van zijn atelier en landschappen rond Amsterdam. “Ik begrijp de dingen die bestaan door ze te gaan schilderen”, zo zei hij. Toon overleed in 2015 op 85-jarige leeftijd. De expositie laat de grote verscheidenheid van Toon’s werk zien.

Toon was getrouwd met de Aalsmeerse Adri Markus, eveneens begenadigd kunstenaar. Haar werk bleef – wellicht ten onrechte – in de schaduw van dat van Toon. Tijdens haar huwelijk met Toon ging Adri zich steeds meer toeleggen op het schrijven en zij bleek daar een groot talent voor te hebben. Haar stijl was sprankelend, het leek alsof ze naast de lezer zat en vertelde. Adri overleed in 2022, 67 jaar oud.

Haar vriendinnen - kunstenaar Karin Borgman en kunstliefhebber Ansje Weima - vonden het de hoogste tijd om samen met Adri’s broer Aard het werk van Toon & Adri naar Aalsmeer te halen voor een prachtige overzichtstentoonstelling. Een hommage aan dit kunstenaarsechtpaar en hun bijzondere kunst.

Alle getoonde werken uit de nalatenschap van Toon en Adri zijn voor schappelijke prijzen te koop. De familie hecht er grote waarde aan dat hun kunst niet in archieven verdwijnt maar bij liefhebbers terechtkomt. De opbrengst van de verkoop wordt na aftrek van een klein bedrag aan onkosten geschonken aan de Stichting Phoneo. De stichting zet zich in voor zigeunerkinderen en hun arme families in Roemenië. Adri Markus was tijdens haar leven al zeer begaan met dit werk en steunde de stichting financieel.


Mis het niet:

zo 3 sep  15.00 uur              feestelijke opening Ode aan Toon de Haas & Adri Markus
za/zo 16/17 sep                                12-17 uur Kunstroute Aalsmeer locatie Het Oude Raadhuis: voorleessessies door Ansje Weima over Toon en Adri 
zo 24 sep 16.00 uur Kunstcafé in het Oude Raadhuis, een interactieve kunstkijklezing met Karin Borgman en Ansje Weima

 

 


Over de tentoonstellingen van KCA in het Oude Raadhuis

 

Beeldende kunst heeft een belangrijke rol in een samenleving zoals die van Aalsmeer. Beeldende kunst zet je aan het denken, inspireert, raakt, biedt troost, maakt blij of juist weemoedig, geeft afleiding, verbindt, brengt samen. De tentoonstellingen van KCA in het Oude Raadhuis zijn voor Aalsmeer, gaan over Aalsmeer of over thema's die Aalsmeerders raken. Met kunstenaars - liefst met een band met Aalsmeer - die dat Aalsmeerse gevoel snappen en kunnen vertalen in beelden en verhalen. Wij hopen zeer dat we Aalsmeer weten te prikkelen om ze onze tentoonstellingen te komen beleven in de prachtige sfeer van het Oude Raadhuis. Tot snel! 


Adres en openingstijden Oude Raadhuis

  • Het Oude Raadhuis (google map)
    Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer
  • telefoon 0297-344318 (tijdens openingsuren)
  • info via een e-mail naar KCA
  • toegang: uw gift
  • openingstijden: vr, za, zo 14 - 17 uur

 VORIGE EXPOSITIES

 

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
1 september t/m 8 oktober 2023

Toegang uw gift

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»