programmaprogramma

Jesse van Ruller Trio

Jesse van Ruller Trio

Gitaardocent aan het Conservatorium van Amsterdam, gitarist in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Jesse van Ruller is een erkend grootmeester op zijn instrument.

Hij komt met zijn trio (bassist Clemens van der Feen, drummer Martijn Vink) naar Cultureel Café Bacchus. Je kunt geen Nederlandse (Jazz) CD uit de kast trekken of gitarist Jesse van Ruller speelt er op mee! Op youtube worden zijn solo’s uitgeschreven en nagespeeld door gitaristen van over de helde wereld.

Op zijn zevende begint Jesse van Ruller (1972) gitaar te spelen en raakt hij in de ban van rockgitaristen zoals Jimi Hendrix, Brian May (Queen) en Carlos Santana. Via George Benson ontdekt hij de jazz. In 1990 meldt hij zich bij het Hilversums Conservatorium, waar hij les krijgt van gitarist Wim Overgaauw, die hem vertrouwd maakt met de jazztraditie.

Zes jaar later studeert Van Ruller summa cum laude af, en doet mee aan de Thelonious Monk International Jazz Competition in Washington DC. De jury, bestaande uit Pat Metheny, John Scofield, Jim Hall, Pat Martino en Mark Whitfield, kent hem de eerste prijs toe. Aldus vestigt hij zijn naam in binnen- en buitenland als een groot gitaartalent.

Van Ruller is flexibel; hij komt even goed tot zijn recht in een traditionele jazz-context als in groepen die een hang naar vernieuwing hebben. Zijn groeiende internationale reputatie blijkt uit albums met Amerikaanse musici zoals pianist David Hazeltine, drummer Clarence Penn en trompettist Jon Swana.

De gitarist levert bijdragen aan de albums Virgo (2013) en Inner Circle (2016) van zijn echtgenote, de componiste, pianiste en zangeres Maartje Meijer – die ook grote indruk maakte met haar optredens in Bacchus.


 

Archief

Locatie:
cultureel café bacchus

Tijd:
3 februari 2018

Toegang je gift

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»