programmaprogramma

De favoriete film van Mark van Leeuwen

De favoriete film van Mark van Leeuwen

FavoCinema presenteert in samenwerking met Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer een reeks filmavonden in de huiskamer van Aalsmeer: De Oude Veiling. We leren een Aalsmeerder kennen door zijn of haar favoriete film, voorafgegaan door een interview.

De eerste ‘bekende Aalsmeerder’ die KCA / FavoCinema dit jaar uitnodigt is Mark van Leeuwen, voormalig directeur van de OBS Kudelstaart. 

De keuze van Mark is hoe dan ook een belangwekkende film; een verhaal dat verteld moest worden, maar vreemd genoeg tot deze film nog nooit in beeld was gebracht. Dat gebeurt met deze keuzefilm op degelijke wijze; er wordt een indringend tijdsbeeld geschetst van de jaren zestig met schokkend archiefmateriaal. Plaats van handeling is Alabama, de onderwerpen zijn dan ook de burgerrechten in Amerika, de protestmarsen en hun spelers daarin. Het is knap te zien hoe de makers van al die uiteenlopende personages en verschillende verhaallijnen een coherent, boeiend en emotioneel verhaal weten te maken, zonder dat er te gemakzuchtig wordt gedaan over de moeizame tocht naar het succes.

Waarom kiest Mark deze film en wat zijn de raakvlakken met zijn eigen leven ? In een voorafgaand interview motiveert hij zijn favoriete keuzefilm, die hij graag wil delen met belangstellenden.

Het is een warmbloedige, aangrijpende en zelfs komische film, die de strijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en zijn leider volledig recht doet. En bovendien soms weer pijnlijk actueel lijkt. Er is veel te doen geweest over het geringe aantal Oscarnominaties voor deze film, en dat terwijl de internationale pers de hoofdrolspeler van de film bejubelde. Alleen voor de filmsong ontving de film zowel een Oscar als een Golden Globe Award. Deze film is een beleving die je bijblijft. 

Locatie:
De Oude Veiling, Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer

Tijd:
2 november 2019

Toegang je gift

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»