programmaprogramma

De favoriete film van Joke Stam

De favoriete film van Joke Stam

De favoriete film van Joke Stam

FavoCinema presenteert in samenwerking met Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer een nieuwe reeks filmavonden in de huiskamer van Aalsmeer: De Oude Veiling.

‘Bekende Aalsmeerders’ worden uitgenodigd om hun favoriete films te delen met een belangstellend publiek. We leren een Aalsmeerder kennen door zijn of haar favoriete film, voorafgegaan door een interview.

Het spits wordt afgebeten door huisarts Joke Stam. Haar praktijk is gevestigd aan het Drie Kolommenplein en zij is gespecialiseerd in ouderenzorg. Wie nieuwsgierig is naar de persoonlijke keuze van haar en misschien wel de relatie ervan met haar werk, is  van harte welkom.

De favoriete film van Joke Stam lijkt regelmatig te twijfelen tussen psychologisch drama en een kostuumfilm. Het beschrijft een waar gebeurd verhaal uit het begin van de vorige eeuw over een relatie tussen twee kunstenaars geleid door een nu actueel thema. Maar eigenlijk is de film meer een bewerking van de succesroman over hun leven, dat ook wel fictieve trekken heeft. Wat allemaal begon als een onschuldig spelletje, een grapje op een netwerk borrel, leidde naar iets groters. Iets groters dat alle problemen in het huwelijk tussen de kunstenaars brengt. De levendige en speelse aanzet maakt gaandeweg plaats voor een ernstiger toon. Ze worden constant aangestaard en veroordeeld. De film breekt daarmee een lans voor een controversieel thema.

Hoewel het niet altijd lukt om echt onder de huid van de personages te kruipen overtuigen de acteurs het gelikte tijdsbeeld. Twee hoofdrolspelers werden genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. Ze zagen die waardering voor de Golden Globe overigens niet verzilverd. Wel werd een Oscar binnengehaald. Naast het bijzondere acteerwerk is het gelukt om een staaltje kunst neer te zetten. De cinematografie is prachtig en draagt ook zeker bij aan het totaal plaatje. Het decor en de kostuums zijn de kersen op de spreekwoordelijke taart.


 

 

Locatie:
De Oude Veiling, Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer

Tijd:
16 februari 2019

Toegang je gift

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»