Cultuurprijs 2022

KCA heeft ervoor gekozen de cultuurprijs Aalsmeer weer een nieuw leven in te blazen.

Middels een oproep in de Nieuw Meerbode hebben Aalsmeerse inwoners hun voordracht voor een nominatie kenbaar kunnen maken en zijn er 22 voordrachten binnen gekomen.

De oproep was om een persoon of organisatie (professioneel of amateur) voor te dragen die gevestigd is in Aalsmeer of Kudelstaart. Dit mag zijn op het gebied van, schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, moderne mediakunst, dans, muziek en zang, fotografie, film, architectuur, literatuur, poëzie, cultureel erfgoed of cultuurgeschiedenis.

Een uit vijf leden bestaande jury heeft zich gebogen over de inzendingen. Er is een shortlist op basis van een top drie van elk jurylid gemaakt en vervolgens is de shortlist met gebruikmaking van een puntensysteem door de jury beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

  • onderscheidend t.o.v. andere kunst;
  • kwaliteit/vakmanschap;
  • betekenis voor Aalsmeer (waaronder bereik);
  • verbindend karakter.


Hoewel er prachtige voordrachten zijn gedaan, die ook op één of meerdere criteria heel goed scoorden is er toch een duidelijke winnaar.

Als winnaar is met een ruime meerderheid aan punten uit de bus gekomen: De Kunstploeg, bestaande uit Karin Borgman, Jan Daalman en Femke Kempkes.

Motivatie van de jury:

De Kunstploeg betrekt individuele deelnemers, scholen, bewoners van zorgcentra, gehandicaptenorganisaties en vooral ook combinaties van deze disciplines bij haar projecten. Al ruim 10 jaar maakt zij met individuele kunstwerkjes vaak op locatie een groot-community kunstwerk. Door de artistieke kwaliteiten van de Kunstploeg weet zij met deze werkwijze te bereiken, dat het eindresultaat van hoog niveau is.

Een paar projecten: Gebreide Boomgaard, Veldboeket, Aan Tafel, Panorama Aalsmeer en de toekomstboodschappen uit Corona jaar 2021. Door middel van deze laagdrempelige kunstprojecten weet de Kunstploeg verschillende groepen en individuen te verbinden, te prikkelen en te inspireren om creativiteit in hen zelf te ontdekken. Hierdoor zijn zij van groot belang voor de Aalsmeerse samenleving waar jong en oud beperkt of niet beperkt met elkaar in verbinding wordt gebracht en onderscheiden zij zich hiermee op zeer originele wijze van andere vormen van culturele uitingen.

Vragen? Stuur een e-mail naar cultuurprijs@skca.nl


Cultuurprijs 2022 voor de Kunstploeg

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»