programmaprogramma

Excursie Franeker en Leeuwarden

Excursie Franeker en Leeuwarden

Op 9 mei a.s. hebben we een KCA-Kunstreis naar Leeuwarden gepland. Met vooraf een bezoek aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Vervolgens gaan we naar Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa 2018, waar we in Post Plaza de lunch gebruiken.

Daarna heeft u de keus:

  • Ten eerste het Fries Museum. Dit museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje 'buitenland in Nederland'. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen. Het Fries Museum brengt in 2018 een grootschalige tentoonstelling van het werk van M.C.Escher. Aan de hand van circa tachtig vroege en late originele prenten wordt zijn artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar. De tentoonstelling "Escher op Reis" is te zien van 28 april 2018 tot en met 28 oktober 2018.

  • Maar u kunt ook naar Keramiekmuseum Princessehof dat is gevestigd in het 18de-eeuwse stadspaleis van een voorouder van onze koning(in). Het museum vierde in 2017 zijn 100-jarig jubileum. Op 2 december ging het museum opnieuw open na 2 maanden gesloten te zijn geweest voor een grote verbouwing. Hierbij is de presentatie van de vaste collectie compleet vernieuwd. Daarnaast hebben de entree, de winkel, het kassagebied, de theesalon en de tuin een metamorfose ondergaan. Met de nieuwe opstelling van de vaste collectie en maar liefst vier exposities met hedendaagse keramiek is het museum klaar voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

In het Princessehof krijgen we een rondleiding die € 5 kost. Het Fries museum kent een toeslag van € 5 voor de tentoonstelling van Escher. (Deze toeslagen zijn in de deelnameprijs begrepen). 

Programma

08.30 uur - Vertrek Aalsmeer vanaf parkeerterrein Waterlelie
10.30 uur - Koffie in de haven van Harlingen
11.30 uur - Planetarium Franeker
13.00 uur - Lunch in Post Plaza (gelegenheid om wandelingetje door de stad te maken)
15.00 uur - Rondleiding in museum Princessehof of Fries Museum
17.00 uur - Richting Aalsmeer

behalve de vertrektijd zijn de tijden onder voorbehoud

De kosten voor deze dag bedragen € 65 per persoon. Aanmelden via deze link

Na terugkomst kunnen we met elkaar dineren op de jachthaven WV Nieuwe Meer (facultatief). De deelnemers aan de excursie ontvangen hiervoor een separate uitnodiging.


Evenementencommissie KCA

 

Locatie:
Franeker en Leeuwarden (zie programma)

Tijd:
9 mei 2018

Toegang ( kosten ) € 65

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»