programmaprogramma

Marnix Busstra Band in Bacchus

Marnix Busstra Band in Bacchus

Marnix Busstra gitaar, Rembrandt Frerichs piano, Arnold Dooyeweerd bas, Pieter Bast drums  

Een weergaloos kwartet dat werd geboren in cultureel café Bacchus, heeft zijn eerste cd gemaakt: ‘Sync Dreams’, en komt die zaterdagavond presenteren. Het internationale succes van het Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet inspireerde gitarist en componist Marnix Busstra om die lijn in zijn muzikale ontwikkeling door te zetten. Met de Marnix Busstra Band komt die lijn glansrijk tot leven: een nieuwe groep met pianogrootheid Rembrandt Frerichs, de creatieve oude rot Arnold Dooyeweerd op contrabas en de immer inspirerende Pieter Bast op drums als teamleden. Het nieuwe kwartet speelt lyrische, polyvalente jazz die draait om het samenspel van de muzikanten, met composities die zowel melodieus en introvert als uitbundig en humoristisch of emotioneel en geladen kunnen zijn.

Gitarist en componist Marnix Busstra is het muzikale brein achter het project. Behalve voor zijn eigen groepen, zoals het kwartet met Mike Mainieri en de Buzz Bros Band, schrijft Busstra ook voor andere artiesten. Met zijn bouzouki en zijn elektrische sitar geeft Busstra zijn muziek vaak een subtiel etnisch tintje.

Pianist Rembrandt Frerichs studeerde in Den Haag en New York, waar hij onder meer in de beroemde Birdland jazzclub optrad. Ook speelde hij met saxofoonlegende Michael Brecker, die hoog opgaf over zijn unieke toon. Zijn debuutalbum, ‘Self Portrait’, was in 2007 goed voor een Edison-nominatie. Rembrandt is als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Bassist Arnold Dooyeweerd speelde met de complete wie-is-wie van de Nederlandse jazz- en improvisatiewereld, en werkte als begeleider met Ben Webster, Dexter Gordon, Chet Baker, Kenny Drew en andere Amerikaanse jazzgrootheden. Dooyeweerds workshops in het Amsterdamse Bimhuis genieten internationale faam. Naast zijn werk op het podium geeft de bassist les aan het Amsterdams conservatorium.

Het werk van Pieter Bast, een van Europa’s meest vindingrijke en creatieve drummers, is op meer dan veertig cd’s te horen. Hij speelde eerder met het Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet en werkte verder met onder meer Kenny Wheeler, Charlie Mariano, Eric Vloeimans, en Paul van Kemenade, met wie hij wereldwijd toerde en verschillende cd’s opnam. Pieter geeft les aan het conservatorium in Brussel.


De voorstelling vond plaats in Cultureel Café Bacchus (google map)

Naar het archief

 

 

Locatie:
Cultureel Café Bacchus

Tijd:
16 november 2013

Toegang -

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»