programmaprogramma

KUNST-KIJK-LESSEN


Stichting Kunst & Cultuur Aalsmeer biedt een educatief programma voor het Basisonderwijs. KCA vindt het belangrijk om te stimuleren dat kinderen van jongs af aan met kunst in aanraking komen.

Geheime boodschappen ‘ontraadselen’

De Kunst-kijk-lessen van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer in het Oude Raadhuis zijn al geruime tijd een zeer gewaardeerd onderdeel van het cultuureducatieprogramma van de basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart. Vanaf het nieuwe schooljaar zal de gerenommeerde beeldend kunstenaar Tobias Rothe de lessen voor KCA verzorgen. Hij heeft ze in een compleet nieuw jasje gestoken.

De Kunst-kijk-lessen zijn bedoeld voor de bovenbouw van basisscholen. Kinderen maken kennis met kunstzinnige en culturele aspecten in hun leefwereld en leren te verwoorden wat ze zien en voelen. Tobias Rothe: “Schilderijen en beeldhouwwerken zijn soms net verhalen met geheime boodschappen en betekenissen. Ik help kinderen die geheime boodschappen te ‘ontraadselen’. Door samen naar kunstwerken te kijken en erover te praten, leren kinderen onder woorden te brengen wat ze zien en ervaren.

En het spannende is: niet iedereen ziet of ervaart hetzelfde.” Kinderen onderzoeken de beeldende mogelijkheden van diverse materialen, zoals kleur, vorm, ruimte, textuur en compositie. Ze maken vervolgens zelf ook tekeningen en ruimtelijke werkstukken, leren liedjes en het gebruik van ritme-instrumenten om de beleving te versterken en spelen en bewegen veel. Basisscholen kunnen losstaande lessen boeken, maar ook kiezen voor een integraal programma dat volledig aansluit bij de kerndoelen rond kunstzinnige oriëntatie van SLO, het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling.

De lessen kunnen plaatsvinden op school, in het Oude Raadhuis rond een expositie van KCA, in de Kunstkas, het atelier van Tobias Rothe in Aalsmeer of bij een kunstwerk in het park om de hoek.

Voor informatie over de lessen en prijzen en om Kunstkijklessen te boeken kunt u contact opnemen met Tobias Rothe.

Contactgegevens:
Telefoon: 06-53448395
E-mail: tobias@kunstencultuuraalsmeer.nl
Website: www.kunstkas.org

Tobias Rothe